Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam op verschillende manieren door hormonale veranderingen, wat kan leiden tot diverse zwangerschapsklachten. Hieronder vind je de meest voorkomende zwangerschapsklachten en praktische tips om ze te verlichten.
Welke symptomen je als eerste ervaart, hangt af van een zwangerschap en van de persoon, maar de meeste vrouwen merken gevoelige borsten, pijnlijke borsten, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Sommige vrouwen merken ook een sterker reukvermogen, vermoeidheid of een lichte bloeding rond de verwachte menstruatie.
Lees hier veel voorkomende zwangerschapsklachten en wat je ertegen kan doen. Staat jouw klacht er niet tussen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.
Aambeien zijn opgezwollen bloedvaatjes rond de anus, veroorzaakt door verhoogde druk in de buik en een tragere stoelgang. Dit kan leiden tot pijn en jeuk.
Wat helpt?
Heb je veel last? Overleg met je huisarts.
Bandenpijn is een scherpe of zeurende pijn in de onderbuik en liezen. Deze pijn ontstaat doordat de banden rondom je baarmoeder worden opgerekt wanneer de baarmoeder groeit.
Wat helpt?
Bekkenpijn ontstaat doordat hormonale veranderingen de gewrichten en banden in het bekken versoepelen. Dit kan pijn veroorzaken in de onderrug, liezen en schaamstreek.
Wat helpt?
Een fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkenklachten kan helpen met oefeningen en advies.
Tijdens de zwangerschap heb je een grotere kans op een blaasontsteking door hormonale veranderingen en omdat de baarmoeder drukt op de urinewegen.
Klachten kunnen zijn:
Wat helpt?
Bij klachten is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Een blaasontsteking moet tijdens de zwangerschap altijd behandeld worden met antibiotica.
Het is niet ongebruikelijk om tijdens de zwangerschap meer last te hebben van een bloedneus of bloedend tandvlees. Dit komt doordat de slijmvliezen in de zwangerschap beter doorbloed zijn. Voorkom dat onrustig tandvlees resulteert in een tandvleesontsteking en zorg daarom voor goede mondhygiëne. Bezoek tijdens de zwangerschap minimaal een keer je tandarts voor een controle.
CTS wordt veroorzaakt door vochtophoping in de polsen, wat druk op de zenuwen geeft. Dit kan tintelingen, een doof gevoel of pijn veroorzaken.
Wat helpt?
Harde buiken (samentrekkingen van de baarmoeder) komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Je buik voelt dan even strak en gespannen aan, waarna het weer ontspant. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door groei van de baarmoeder, druk op de buik of inspanning.
Wat helpt?
Zijn de contracties regelmatig en pijnlijk? Neem dan contact op met je verloskundige.
Door de groeiende baarmoeder en verslapping van de bekkenbodemspieren kun je ongewild urine verliezen, vooral bij hoesten, lachen of niezen.
Wat helpt?
Blijft urineverlies na de bevalling aanhouden? Bespreek dit dan met je verloskundige of een bekkenfysiotherapeut.
Veel zwangeren ervaren jeuk op de buik, borsten, benen of andere plekken door een droge huid of het oprekken van de huid.
Wat helpt?
Ernstige of aanhoudende jeuk, vooral aan handpalmen en voetzolen, kan een teken zijn van zwangerschapscholestase. Neem in dat geval contact op met je verloskundige.
Veel zwangeren ervaren krampen of rusteloze benen, vooral ‘s nachts. Krampen worden vaak veroorzaakt door tekort aan mineralen (zoals magnesium), verminderde doorbloeding of vermoeidheid.
Wat helpt?
Maagzuur komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die de maagklep verslappen, en door de groeiende baarmoeder die druk op de maag uitoefent. Dit kan een brandend gevoel achter het borstbeen, oprispingen of een zure smaak in de mond geven.
Wat kun je doen?
Heb je veel last of helpt weinig? Overleg dan met je verloskundige of huisarts over eventuele medicatie.
Misselijkheid is een van de eerste zwangerschapssymptomen en komt vaak voor in het eerste trimester door hormonale veranderingen.
Wat helpt?
Bij ernstig braken of gewichtsverlies, neem contact op met je verloskundige.
Door een tragere darmwerking kun je last krijgen van obstipatie.
Wat helpt?
Veel zwangeren ervaren slaapproblemen, vooral in het derde trimester.
Wat helpt?
Spataderen ontstaan door verhoogde druk op de bloedvaten en kunnen pijn of zwelling veroorzaken.
Wat helpt?
Striae, ook wel zwangerschapsstrepen genoemd, ontstaan door het oprekken van de huid. Ze zijn onschuldig en vervagen meestal na de zwangerschap.
Wat helpt?
Tijdens de vroege zwangerschap en later in de hele zwangerschap moeten zwangere vrouwen vaak plassen door de groeiende baarmoeder die drukt op de blaas.
Meer afscheiding is normaal tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen. Een schimmelinfectie herken je aan brokkelige, witte afscheiding, jeuk en roodheid.
Wat helpt?
Een vaginale schimmelinfectie is niet erg en komt vaak voor, maar is wel belangrijk om te behandelen. Ga hiervoor eventueel naar de huisarts.
Vermoeidheid is een van de meest voorkomende zwangerschapsklachten. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, een hogere energiebehoefte en de groeiende baarmoeder.
Wat helpt?
Sommige zwangere vrouwen ontwikkelen een afkeer tegen bepaald voedsel, zoals koffie, vlees of sterke kruiden, door hormonale veranderingen.
Zwangerschapsklachten zijn normaal, maar heb je ernstige of aanhoudende klachten? Neem dan altijd contact op met je verloskundige voor advies. Ben je op zoek naar een verloskundige praktijk? Meld je aan! Samen zorgen we voor een fijne en vertrouwde start van je zwangerschap.